Landelijke Huiskeuring 2008: zeewateraquaria
Tiende plaats A. Jansen

Aquarium A. Jansen

A. Jansen, bekend van zijn voorlichtende lezingen, is lid van AV Xiphophorus te Oss en deed mee voor het district Oost-Brabant. Aan zijn aquarium is de ervaren zeewaterman goed te herkennen met links Sinularia omgeven door o.a. Fungia en Anacropora. Verder stond rechts een gecombineerd sterk punt met Favia en een ledergorgoon, dat voor het mooie wat meer naar rechts zou mogen. Daaronder op een mooi
  'Zebrasoma veliferum'
Zebrasoma veliferum
gekozen punt stond een kokerworm, die de nodige aandacht trok. Over de dieren merkten wij op, dat met twee soorten Amphiprion de kans op kruisingen aanwezig is. Zebrasoma veliferum had een hoofdwond boven het oog, maar die zal wel weer genezen. Opmerkelijk was, dat de picassodokter zich nog niet had laten zien die dag en dat is gelet op het gedrag van dit dier opmerkelijk. Deze vis is immers altijd nadrukkelijk aanwezig. Van de garnalen Lysmata is dat minder waar, maar ook die zijn niet gezien. Veel pluisalgen waren in het aquarium hinderlijk aanwezig, vermoedelijk veroorzaakt door wat verborgen plekken met detritus. De vorming van kalkalgen was wat achter gebleven. De compositie zou veel sterker kunnen zijn met wat nadrukkelijker accenten en vooral wat meer diepte naar achteren. Dat laatste kan ook de doorstroming naar achteren sterk bevorderen.
Het aquarium was 160 x 70 x 50 cm groot. De ombouw was hoog uitgebouwd om plaats te bieden aan de HQI-verlichting: 2 stuks en 2 stuks T5 kleur blauw. Een biofilter met eiwitafschuimer en een kalkreactor ontbraken niet.