Landelijke Huiskeuring 2008: zeewateraquaria
Negende plaats J. de Boer

Aquarium J. de Boer

J. de Boer is lid van AV Natuurvrienden Zwolle in Zwolle en kwam uit voor het district IJsseldelta. Een mooie bak met de afmetingen 130 x 50 x 70 cm met een prachtige inrichting in een zeer fraai meubel. De koralen in dit aquarium waren in een wat groter formaat aanwezig, mooie kolonies lagere dieren. Overwegend fraai, zoals Seriatopora, Euphyllia en Fungia, daarnaast een
  'Apogon leptacanthus'
Apogon leptacanthus
grote groep korstanemonen. De basis was behoorlijk goed, maar wat meer dieptewerking zou de inrichting ten goede komen. Kan een rifpijler links of rechts een oplossing zijn? Over de vissen kan worden opgemerkt, dat met twee soorten Amphiprion de kans op kruisingen aanwezig is. Ernstiger was dat het buikje van Paracanthurus hepatus wat bobbelig was ten gevolge van een groengebrek; door bij te voeren met andijvie kan dit probleem verholpen worden. Voorts aanwezig Zebrasoma xanthurum, Synchiropus splendidus, Royal gramma en scholenvisjes in te kleine groepjes: Apogon leptacanthus en de Chromis viridis, deze laatste zelfs als eenling. Seriatopora caliendrum had last van 'bleaching' (afstoten zoöxanthellen). Voorts merken we op, dat Goniopora niet zo geschikt is voor Amphiprion; neem voor deze dieren Entacmaea quadricolor.
De bodem was wat bealgd, wellicht door het aanwezige halogeenlicht? Verdere verlichting: 4 stuks T5. Voorts was aanwezig een sump en een eiwitafschuimer. Conclusie: Een heel mooi aquarium van een deelnemer, die de betekenis van zeewatervis maar al te goed kent.