Landelijke Huiskeuring 2008: zeewateraquaria
Vierde plaats H. Paans

Aquarium H. Paans

H. Paans in Hendrik Ido Ambacht, is lid van AV Natuur in Huis te Zwijndrecht in het district Zuid-Holland Zuid. Te keuren viel een fraai aquarium. Op de accentpunten (we bedoelen dan de sterke punten volgens de gulden snede), zagen we Seriatopora naast Acropora en linksboven Turbinaria. De dieptewerking zou ietsje beter
  'Caulastrea furcata'
Caulastrea furcata
kunnen. In dit aquarium Anthias in een wat te klein schooltje. De keuzecombinatie van de koraalklimmer en garnalen was niet zo geslaagd. Evenzo de keuze combinatie Centropyge loriculus en lagere dieren. Nadelig was de aanwezigheid in de bak van woekerpoliepen. Bij de watermeting bleek de KH gevaarlijk laag, dat vraagt dus nog aandacht. Overigens wel mooi was de ontwikkelde Halichoeres iridis. De opzet van de gehele inrichting van de bak was behoorlijk goed. Ten slotte viel op, dat het water niet geheel helder was.
Het aquarium was 140 x 60 x 70 cm, met sump, een eiwitafschuimer, een zeoliet- en koolfilter. Paans maakte verder gebruik van de Ballingmethode. De verlichting bestond uit 2 stuks HQI, 4 stuks T5's in 2 x Coral light, 1 x 20.000 K en 1 x Fiji Purple verder nog 1 tl van 30 watt.