Landelijke Huiskeuring 2008: zeewateraquaria
Zesde plaats C. Reichwein

Aquarium C. Reichwein

C. Reichwein in Tilburg is lid van AV Bali te Bergen op Zoom in het district West-Brabant. De opzet van zijn aquarium was in beginsel goed, maar toch waren er de nodige dingen, die aandacht behoeven. Zo had het kristalkoraal (Galaxea fascicularis) flinke vechttentakels, waarmee hij flink om zich heen netelde. Verder verdienen sommige lagere dieren meer ruimte om zich te ontwikkelen. Diverse koralen waren niet best, waaronder Plerogyra en Fungia, de grote
  'Cirrhitichthys falco'
Cirrhitichthys falco liever niet bij garnalen houden!
Merulina was wat wit (bleaching). Aanbevolen werd om Scolymia op het zand te zetten, want die zat klem tussen de stenen en kon zich daardoor niet oppompen. De koralen Pocillopora damicornis en Zoanthus sp. stonden niet goed open; wellicht kan over kool filteren daarvoor de oplossing zijn. Vervelende algjes zouden wel eens op een fosfaat- en/of nitraatprobleem kunnen duiden. Ook de aanwezigheid van Valonia-knikkers kan als ongewenst worden genoemd.
Over de vissen: Cirrhitichthys falco kan beter niet worden gecombineerd met garnalen. Probeer de verhouding (grootte) van de lagere dieren onderling wat gelijk te houden ten behoeve van een goede decoratie en compositie. De achterwand was wat minder mooi, de sterke puntaccenten en dieptewerking kunnen beter. Voorts kunnen het overlooprooster en de uitstroomopening beter worden gecamoufleerd. De indruk, die dit aquarium op de beschouwer maakt, is positief. Voor de eigenaar zijn er wat redenen voor aanpassingen. Het aquarium was 130 x 60 x 60 cm. Daarnaast behoorden een droognatfilter, een eiwitafschuimer en een kalkreactor, evenals een eco-aqualizer tot de natte techniek. De verlichting bestond uit 2 stuks HQI en 4 tl's kleur blauw en wit.