Ik heb een plant in mijn aquarium staan, die Mexicaans eikenblad heet. Hebben jullie wat informatie over deze plant?

Mexicaans eikenblad is de Nederlandse naam voor Shinersia rivularis. Een plant die - de Nederlandse naam zegt het al - van nature voorkomt in Mexico en wel het noordelijke deel. Vroeger heette de plant Trichocorinus rivularis. Dus in boeken die wat ouder zijn, moet je onder die naam zoeken.
Het is een buitengewoon snelle groeier, die zeer veel licht nodig heeft. De watersamenstelling en ook de samenstelling van de bodem zijn niet belangrijk. De plant groeit aardig in hard en zacht water. Ook de temperatuur vindt ze allicht goed.

Het lijkt ons leuk om een goudvis in een viskom te hebben, maar we willen graag weten of dit voor de vis wel goed is (is een bak misschien beter?), of het goed is er maar één in te doen en hoe groot de eventuele kom moet zijn?

Het lijkt me niet zo'n best idee om in deze eeuw nog een goudvis in een kom te zetten. Hoewel niemand kan zeggen wat er in het gemoed van een goudvis omgaat, als een goudvis überhaupt al een gemoed heeft, is het verschijnsel 'goudvis in kom' maatschappelijk niet meer aanvaard.
Een betere oplossing is een goudvis in aquarium met wat planten onder te brengen. Minimale afmetingen van zo'n aquarium zijn 80 x 40 x 40 cm. Vanzelfsprekend stelt de goudvis gezelschap op prijs.

Op mijn aquariumplanten (lange, snelgroeiende sprieten) zitten vele kleine luchtbelletjes. Heeft dit iets te maken met te veel luchttoevoer? Te weinig koolzuur?

Als een plant in een goed aquarium staat en gedijt, spelen er zich bepaalde processen in af. Eén van die processen is assimilatie. Daarbij wordt vrij koolzuur uit het water opgenomen en door de energie van het licht in glucose (een soort druivensuiker) omgezet. Bij dat proces komt zuurstof vrij. Snelgroeiers assimileren harder en produceren dus ook meer zuurstof. Dat zijn waarschijnlijk de belletjes. Het kan dus geen kwaad.
Je moet het wel even in de gaten houden. Misschien assimileren de planten te snel, omdat je te veel licht boven je aquarium hebt. Dan ontstaan op den duur algen.

Ik heb een nieuwe tl-lamp gekocht, Philips 82(7). Ik dacht dat dit type een rode kleur zou geven, aangezien het nummer neigt naar 83, maar deze blijkt een gele kleur te geven (2400 lumen, 30 W). Is zo'n lamp wel goed om plantengroei te bevorderen?

In principe is alle licht van welke kleur ook energie. Die energie hebben planten nodig om te kunnen groeien. Dus die 827 zal best wel goed zijn. Misschien een beetje eenzijdig. Wij houden het liever op de kleuren 830 en 840.

Ik heb een groep halfwas Corydoras adolfoi (15 stuks). Het zijn mooie dieren, maar ze gedragen zich erg onnatuurlijk. Ze zijn erg druk, bewegen voortdurend langs de voorruit op en neer en zwemmen vaak rond. Het grondelen op de bodem doen ze eigenlijk weinig. Wat is hiervan de oorzaak of hoort dit gedrag bij deze soort? Het aquarium is 270 x 70 x 70. Er zit verder nog een school bijlzalmen in en een groepje Apistogramma macmasteri. De bedoeling is om hier een Althumbiotoop van te maken. Ik merk wel dat als ze schrikken ze wel samenscholen en ergens op de bodem gaan liggen. De waterwaarden zijn: pH 6.8, KH 6, geleidbaarheid µS 320.

Het is een bekend verschijnsel dat vissen die pas in een aquarium zitten het beschreven gedrag vertonen. Niet alleen Corydoras. Wat daar precies aan ten grondslag ligt, is ook in het verleden onderwerp van nogal wat gedachtenwisselingen en gissingen geweest. Bevredigende antwoorden op de vraag heb ik nooit gehoord. Mogelijk geeft al het verse water de impuls die in de tropen optreedt in de regentijd, waarin grote vispopulaties gaan migreren. Feit is dat de frequentie, waarin ze het gedrag vertonen, langzaam kleiner wordt. Op den duur verdwijnt het meestal helemaal om van tijd tot tijd weer op te duiken, bv. na een flinke waterverversing. Dat versterkt het idee dat het iets met migratie in de regentijd te maken heeft.

Ik heb sinds enkele weken een aquarium en nu heb ik gisteren een zwangere Black Molly erin gezet en vandaag heeft hij guppen gekregen. Ik heb ze apart gezet in een groot glas in het aquarium. Is dit goed? En wat moet ik anders doen?

Dat een Black Molly guppen krijgt, lijkt me onmogelijk. U zult bedoelen, dat ze jongen gekregen heeft. Apart zetten in een groot glas is niet zo slim, tenzij het een heel, heel groot glas is. Meestal laten de ouderdieren de jongen met rust als ze goed doorvoed zijn.

Ik heb sinds 3-1-2001 eitjes van Ancistrus dolichopterus. Vandaag 7-1-2001 zijn er zo 20 stuks uitgekomen. Ik heb begrepen dat dit vrij uniek is, maar kan weinig informatie vinden over de verzorging van de jongen.

Dat je eitjes hebt bij Ancistrus dolichopterus is niet zo uniek als je veronderstelt. Zeer regelmatig worden er bij bezitters van een paartje van deze vissen jongen geboren en grootgebracht. Dat ze jongen hebben, houdt wel een bepaalde verantwoording in. De verantwoording namelijk ervoor te zorgen dat ze opgroeien tot volwaardige, volwassen dieren.
Mogelijk kon je weinig informatie over deze dieren vinden. Maar waar heb je dan zoal gezocht? In het maandblad van de NBAT, dat de bij onze bond aangesloten aquariumliefhebbers maandelijks bij hun lidmaatschap krijgen, heeft meer dan eens voldoende informatie gestaan om de jongen op te fokken.
De jongen komen overigens meestal pas na 8 dagen uit. Ze hebben dan nog een uitwendige dooier. Het duurt een dag of 4 - 5, voordat die door het naveltje naar binnen is gegaan en opgeteerd is. Het kan ook langer duren. Je kunt het weten, omdat ze pas dan echt gaan zwemmen. Dan is het zaak om het juiste voer bij de hand te hebben. Pas uitgekomen artemia, half vergaan kienhout, waar ze vezels van afschrapen, en groen voer. Vaak met kleine beetjes voeren en veel water verversen, maar nooit alles tegelijk, zorgen ervoor dat ze betrekkelijk snel groeien. Naarmate ze de volwassenheid naderen, overgaan op meer groenvoer. Altijd zorgen dat ze houtvezel te schrapen hebben.

In mijn opfokbakje voor cichliden had ik veel problemen met het water. Ook de bodem sloeg ook elke keer dicht. Nu heb ik nog een bak neergezet (120 x 40 x 50) en die helemaal kaal gelaten, maar dit vind ik zo sip. Wat zijn nou de echte voordelen van een kale opfokbak ten opzichte van een ingerichte? Het lijkt mij voor de vissen ook zo saai.

Als er over een opfokbak gesproken wordt, denk ik aan een relatief klein aquarium, waarin betrekkelijk veel vissen worden grootgebracht. Jonge vissen moeten vooral de eerste weken van hun leven stijf in het voer staan, willen ze uitgroeien tot volwaardige vissen. Dat geeft natuurlijk massa's excrementen (str..) en gestorven voedseldiertjes, die niet opgegeten zijn (jonge vissen moeten de eerste periode van hun leven zeker met hoogwaardig levend voer of ten minste diepvriesvoer worden gevoerd). Dit betekent dat deze rommel dagelijks uit het aquarium en het water verwijderd moet worden. Afhevelen en gedeeltelijk water verversen. Dat is bij een compleet ingericht aquarium behoorlijk moeilijk. Toch is dat juist het belangrijkste van een goede kweek. Want behalve al het zichtbare afval komen er ook onzichtbare stoffen in het water. Remstoffen, die de dieren in hun groei belemmeren (een natuurlijk middel om overbevolking tegen te gaan). Ook deze remstoffen dienen verwijderd te worden. Anders degenereren de vissen.
Als het om maar een paar visjes gaat, is dit alles misschien minder belangrijk. Maar toch altijd nog belangrijk.
Je kunt het voor de vissen wat minder saai maken door het aanbrengen van allerlei materialen, die bij de schoonmaak en het afhevelen van een deel van het water verwijderd kunnen worden en na afloop weer teruggeplaatst. Daarbij zouden ook een aantal planten kunnen zijn in plastic bloempotten e.d.

In 2000 heb ik een aquarium gemaakt. Het is behoorlijk klein, maar wel heel mooi. De afmetingen zijn ca 38 x 38 x 23 (l x b x h). Bij de maat zit een klein, ingebouwd bioloogje inbegrepen. Kan dit bakje meedoen met een aquariumkeuring? Er staat namelijk in de keurwijzer wel iets over een minimummaat, maar niet wat die maat is.

In beginsel kan elk aquarium ingeschreven worden voor een keuring. Als in de keurwijzer sprake is van minimumafmetingen, dan wordt bedoeld, dat in aquaria kleiner dan deze afmetingen snel problemen zullen ontstaan, omdat de nodige biochemische processen geen normaal verloop hebben.

Ik ben lid van een aquariumvereniging en heb al een keer meegedaan met een keuring. Dit is drie jaar geleden. In de afgelopen jaren zijn er geen keuringen meer via mijn vereniging geweest. Het eerste jaar, omdat er niet genoeg deelnemers waren en de andere jaren..? Is het mogelijk dat ik met een andere vereniging meedoe met een keuring zonder dat ik daar lid van wordt? Of is dit alleen mogelijk als de hele vereniging met de andere vereniging meedoet om zo voldoende deelnemers te krijgen?

Of dat kan, is afhankelijk van de club, waarbij je aan de keuring mee wilt doen. Het gebeurt wel. Van de kant van de NBAT is er geen bezwaar.

Ik ben bezig met het opzetten van een Midden-Amerikabiotoop. Kan ik daar planten voor gebruiken? Ik denk dan aan Lymnobium en Vallisneria. Zijn er nog andere mogelijkheden? Ik wil de wat kleinere cichlidensoorten plus levendbarenden gaan houden.

Wat wilt u? Een bak, die scoort bij een keuring of gewoon een leuke bak, waarin de vissen het naar de zin hebben? In het laatste geval zijn alle planten, die groeien willen, geschikt. Dat hangt overigens ook weer sterk af van de bevolking. Sommige Midden-Amerikaanse cichliden zijn verwoede planteneters. Een goed boek over aquariumplanten geeft verder wel aan welke soorten in Midden-Amerika groeien willen. Onderstaand rijtje heb ik bv. binnen vijf minuten uit het fraaie, maar wetenschappelijk niet altijd correcte werk van Christel Kasselman opgediept.
Hydrocotyle ranunculoides
Hydrocotyle leucocephala
Hydrocleys nymphoides
Shineria rivularis
Valisneria americana

Dat ze in Midden-Amerika voorkomen, wil overigens lang nog niet altijd zeggen dat ze ook voorkomen, waar de vissen leven. Moet het een echte biotoop worden, dan zal er niet anders opzitten dan alle beschikbare literatuur na te spitten en te blijven aanpassen en verbeteren. Zo kom je steeds een stukje verder. Ideaal is het nooit, maar ik heb zo wel mensen in de loop van een groot aantal jaren een aquarium tot een topbak zien maken. Daar kan ook een heel stuk aquariumplezier in schuilen.

Ik heb een vraag over neontetra's. Ik wil deze vissen graag kweken, maar hoe moet dat? Want ik weet niet, hoe ik kan zien dat het een mannetje of een vrouwtje is.

Het kweken met neontetra's is wel mogelijk, maar het is nu niet bepaald één van de makkelijkste visjes om mee te kweken. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is voor een ervaren aquariumliefhebber wel te zien. De vrouwtjes zijn, vooral tegen de tijd dat ze met rijp kuit bezet zijn, iets dikker. De mannetjes zijn vaak iets feller gekleurd.
Het is verstandig - en meestal gaat dat ook makkelijker - om een groepje van een stuk of 5 - 7 in een bakje van bv. 60 x 40 x 40 cm apart te zetten. De bodem aan de buitenkant zwart geschilderd. Een paar planten (bv. Cabomba) erin laten zweven. Het belangrijkste is dat er zacht en zuur water in het bakje zit. Een beetje licht van boven en de zijkanten dichtplakken met kranten. En dan maar afwachten en kijken.

In Het Aquarium stond een leuk artikel over de diamantzalm. Ik zoek voor mijn aquarium, 60 x 60 x 55, een soort die zich ook in het aquarium kan voortplanten. Liefst een klein visje. Lukt dit eventueel ook met Rasbora brigittae?

Er is een hele serie vissen, die zich in het aquarium spontaan en zonder problemen vermeerderen. Ik vrees dat het met Rasbora brigittae, die tegenwoordig Boraras brigittae heten moet, net even iets moeilijker is. Maar mogelijk is het wel. In een bak, die is ingericht volgens de eisen die de vissen stellen wat betreft waterwaarden, schuilplaatsen e.d., worden regelmatig eitjes afgezet. Deze Boraras zet de eitjes, net als de kegelvlek, aan de onderkant van bladeren af. Een paar grote Crypto's kunnen daarvoor geplant worden. Als de eitjes uitkomen, moet er voldoende voedsel zijn. Dus zul je regelmatig levend voer moeten geven, zodat kleine diertjes in het aquarium aanwezig zijn. Bij heel veel andere soorten lukt het beter.