Er wordt op dit moment hard gewerkt aan onze nieuwe website. Alle door u gewenste informatie over de NBAT,de lokale aquariumverenigingen en alle aspecten van onze mooie hobby kunt u straks gemakkelijk en uitgebreid vinden!
 
Sportcentrum Helsdingen, Westelijke Paralelweg 1, 4133 NH Vianen
Nationale Aqua Terra Dag 2014
Voor de Nationale Aqua Terra Dag moet u dit jaar op zaterdag 25 oktober in Vianen zijn.

Welkom bij de NBAT

De Nederlandse Bond Aqua Terra (NBAT) is de overkoepelende organisatie voor ruim 90 verenigingen. De leden van die verenigingen hebben een kleurige hobby, de vivaristiek. Dat is een mooi woord voor het houden van een aquarium, terrarium of vijver. En dat is wat anders dan het hebben van een vivarium.

Speciaalaquarium J.J.H. Stremmelaar
Eerste plaats 2009 speciaalaquarium J.J.H. Stremmelaar

Want bij het houden van een vivarium komt heel wat kijken. Een goede kennis van ichthyologie (viskunde) bijvoorbeeld. En water(kwaliteit). Ook moet je weten hoe je met aquarium-, terrarium- en/of vijverplanten omgaat. De verzorging van amfibieën in een terrarium stelt dan weer haar eigen eisen. Samen met allerlei andere aspecten is de hobby vivaristiek bijna een manier van leven.
 
Over links, evenementen en gratis adverteren
Vanzelfsprekend vindt u hier ook de welbekende links. Zij brengen u naar de websites van NBAT-verenigingen, naar onze zusterorganisaties, naar homepages van individuele NBAT-leden en zo meer.
Om u op de hoogte te houden van van alles, wat in de vivaristiek speelt, worden er binnen en buiten de NBAT allerlei evenementen georganiseerd. Tentoonstellingen bijvoorbeeld, maar vooral beurzen - tot in België aan toe, waar u (ook voor niet veel geld) allerlei vivaristische accessoires op de kop kunt tikken. 'Niets' gevonden? Kijk dan in onze rubriek gratis adverteren.


Vlag EU
Regelgeving EU (CITES)
Over starten, probleemoplossingen en keuren
De aanschaf en inrichting van een aquarium is het eerste artikel van een reeks, die alle aspecten van het starten met een tropisch zoetwatergezelschapsaquarium belicht. In totaal vijftien verhalen brengen u via de startersrubriek naar het punt,
  Gemarmerde bijlzalm
waarop u zich een ware aquarist(e) kunt noemen. Komt u er daarna toch niet uit, dan kunt u zich tot een zogenaamde bondskeurmeester wenden voor hulp en goede raad. Binnen de NBAT kennen we vele bondskeurmeesters. Zij - het zal u niet verbazen - keuren. Het traject, dat zij en u - als u wilt en lid bent van een NBAT-vereniging - volgen begint met keuringen binnen de verenigingen, daarna doen zij hetzelfde binnen de NBAT-districten bij de kampioenen van de verenigingen. De apotheose is jaarlijks, wanneer de landelijke kampioenen in de verschillende categorieën tijdens de Nationale Aqua Terra Dag worden bekendgemaakt.
Over Het Aquarium
 
Met Het Aquarium kunt u zich hier op de hoogte stellen van allerlei vivaristische zaken. Veel artikelen uit eerdere afleveringen kunt u trouwens ook hier in de site lezen: oud en nieuw.
Op Het Aquarium kunt u zich ook als niet-lid abonneren:
jaarabonnement à € 39,95 (buiten Nederland, maar binnen Europa à € 49,95 ).
Of twee proefnummers voor maar € 7,95!
En hebt u genoeg van al die los rondzwermende nummers? Met een bewaarband hebt u Het Aquarium zo weer op orde!
Het Aquarium is - al zeggen we het zelf - ons onvolprezen maandblad (11 keer per jaar). NBAT-leden kunnen het als een onderdeel van hun lidmaatschap ontvangen.
Over lid worden
 
Om te beginnen kunt u zich op de hoogte stellen van wie de NBAT is en waar wij en de aangesloten verenigingen voor staan. Is dit nieuw voor u en herkent u zich ook daarin, dan zou het wel eens zo kunnen zijn, dat u tot de vele vivaristen (m/v) in Nederland behoort, die hun vivarium zonder hulp van buitenaf goed weten te verzorgen. Maar er is meer nodig voor het optimale welzijn van de levende have, die u zich hebt toevertrouwd. Als u het daarmee eens bent, wat let u dan om lid te worden van een bij de NBAT aangesloten vivariumvereniging? De contributie hebt u zo terugverdiend! Natuurlijk kunnen we ons voorstellen, dat u niet zo maar ofte wel 1, 2, 3 lid wordt van een NBAT-vereniging. Dus ga er eens vrijblijvend kijken.